Reflexzonetherapie

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op bepaalde reflexpunten en zones op met name de voeten en handen, maar ook op het gezicht en de oren. De therapie is gebaseerd op het principe dat deze reflexpunten verbonden zijn met de interne organen, weefsels en klieren en dezelfde ordening vertonen als die in het lichaam. Aanraking of druk op een reflexpunt kan daarom invloed hebben op deze organen. Deze behandeling stimuleert de normale functie van het betrokken orgaan en bevordert daardoor de innerlijke geneeskracht. Een Reflexzonetherapeut geneest dus niet, maar helpt u uzelf te genezen.

Wat doet de behandeling van de reflexzones?

De doorbloeding in de reflexzones wordt verbeterd door druk uit te oefenen op een reflexpunt of zone en daardoor wordt ook de doorbloeding van de corresponderende organen verbeterd. Dit leidt weer tot een verbeterde stofwisseling en het stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de organen tot normalisering van de functie waardoor er meer kans is op herstel van een in disbalans geraakt orgaan/weefsel. Via Reflexzonetherapie kunnen remmingen en blokkades, maar ook een teveel aan activiteit in het energiesysteem opgeheven worden. Dit geeft ontspanning, wat de eerste stap is naar evenwicht. Zodra het evenwicht hersteld is, zullen ook de organen van het lichaam kunnen terugkeren naar een normale toestand en functioneren. Bovendien wordt de bloedsomloop gestimuleerd om de afvalstoffen beter uit het lichaam te verwijderen.

Reflexzonetherapie is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode. Het kan u helpen bij vele lichamelijke klachten, kan pijn helpen verlichten en brengt rust in uw lichaam en geest.

Voorbeelden van klachten die met deze therapie behandeld kunnen worden:

 • Darm- en spijsverteringsstoornissen (klachten van maag, lever, alvleesklier/pancreas, dunne en dikke darm)
 • Luchtwegklachten zoals verkoudheden, astmatische aandoeningen
 • Stress gerelateerde klachten, burn-out
 • Chronische verkoudheid, oorontsteking
 • Verschillende soorten hoofdpijn, migraine
 • Rugklachten, nek- en schouderklachten
 • Hormonale klachten zoals premenstrueel syndroom (PMS), overgangsklachten, problemen bij zwanger kunnen worden
 • Hoge/ lage bloeddruk
 • Huidklachten, allergieën 
 • Klachten van het spier- en zenuwstelsel
 • Zwangerschapsklachten

Voor wie is reflexzonetherapie geschikt?

In principe voor iedereen, omdat deze therapie zowel preventief als ondersteunend werkt. Ook voor u als vrouw in verwachting (zie kopje zwangerschap en reflexzonetherapie) en voor kinderen en ouderen. Als u gezond bent zult u ervaren dat deze therapie een zeer weldadige uitwerking heeft.

Neurosegmentale innervatie of zenuwreflexzonetherapie

Neurosegmentale innervatie is een specialisatie binnen de Reflexzonetherapie. Dit houdt in dat het ook hetzelfde werkt. Het betreft nu echter niet de reflexzones van de organen en klieren en dergelijke, maar van de zenuwen die ook geprojecteerd zijn op de voeten. Het effect is vergelijkbaar als van een gewone Reflexzonebehandeling. Een behandeling heeft een positieve invloed op de desbetreffende zenuw en daarmee ook op de organen, weefsels en klieren en dergelijke die door deze zenuw geïnnerveerd worden. Het is voor iedereen geschikt (zie kopje “voor wie is Reflexzonetherapie geschikt”) en de klachten die behandeld kunnen worden zijn hetzelfde als bij de gewone Reflexzonetherapie.

Oor- en handreflexzonetherapie

Ook op de oren en handen bevinden zich reflexzones van organen, botten en andere weefsels evenals diverse acupunctuurpunten. Een behandeling van het oor en/of hand kan worden ingezet om de behandeling op de voet extra kracht bij te zetten. Ook kunt u thuis via de behandeling van bepaalde punten op het oor en/of hand het effect van de behandeling verdiepen.

Zwangerschap en reflexzonetherapie

Een zwangerschap brengt grote veranderingen met zich mee, zowel lichamelijk als geestelijk bij de aanstaande moeder. Dit begint al bij de bevruchting door een veranderde hormoonhuishouding waar u als zwangere vrouw behoorlijk last van kunt hebben. Ook veel organen moeten zich aanpassen tijdens de zwangerschap en al deze veranderingen kunnen lichamelijk ongemak veroorzaken.

Uw lichaam kan bijvoorbeeld meer vocht vasthouden, het bindweefsel wordt soepeler waardoor gewrichten instabiel kunnen worden. De maag, blaas en darmen krijgen steeds minder ruimte waardoor deze organen in de knel komen en klachten kunnen veroorzaken zoals niet veel kunnen eten, maagzuur wat omhoog komt, obstipatie, vaak moeten plassen en dan kunnen de hormonen ook nog eens misselijkheid tot gevolg hebben. Maar ook zwangerschapsdiabetes, hypertensie, aambeien, blaasontsteking en een postnatale depressie kunnen voorkomen.

Kortom, er zijn een heleboel klachten die bij een zwangerschap kunnen horen. Veel vrouwen hebben gelukkig nergens last van. Als u wel ongemak tijdens de zwangerschap ondervind krijgt u meestal adviezen van de gynaecoloog of verloskundige hoe ermee om te gaan en ook krijgt u indien nodig medicijnen voorgeschreven om de klachten te verminderen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar ook niet altijd wenselijk.

Er is echter ook een andere mogelijkheid om zwangerschapsklachten te verhelpen en dat is Reflexzonetherapie. Via speciale protocollen, samengesteld door verloskundigen en reflexzonetherapeuten kunnen deze klachten heel goed behandeld worden. Het is een heel veilige methode door de speciale protocollen en het werkt bovendien heel ontspannend voor u en uw (ongeboren) kindje. De klachten zijn meestal na een paar behandelingen sterk verminderd of zelfs verdwenen.

Zwanger worden en Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie kan ook ingezet worden als u zwanger wilt worden en daarbij problemen ondervindt. Zwanger worden is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, al staat men daar vaak niet bij stil als men het geluk heeft om vrij snel zwanger te worden. Soms gaat het moeizaam om wat voor reden dan ook en als de kinderwens heel groot is beland u al snel in het medische circuit. Reflexzonetherapie kan dan wellicht uitkomst bieden door via de behandelingen voor meer ontspanning te zorgen en uw lichaam in een goede conditie te brengen om zwanger te worden (fysieke obstructie uitgezonderd). Ook de man kan behandeld worden om gezonde zaadcellen te produceren om zo de kans op een natuurlijk tot stand gekomen zwangerschap te vergroten.

Het bevorderen van weeënactiviteit rond de bevalling

Aan het einde van de zwangerschap kan het voor u nuttig of wenselijk zijn om de weeën op gang te brengen. Als u “over tijd” bent of als de vliezen zijn gebroken en de bevalling niet op gang komt kan Reflexzonetherapie de weeënactiviteit bevorderen en stimuleren door specifieke punten te masseren en zo de bevalling op gang brengen. Dit kan een eventuele ziekenhuisopname voorkomen. Ook kan de partner hierbij helpen door met eenvoudige grepen de vrouw te ondersteunen door bijvoorbeeld de onderrug te masseren via massage op de voet. Als u interesse heeft om dit te leren, kunt u contact met mij opnemen.

Als de baby geboren is kan een Metamorfosemassage aan moeder en kind gegeven worden om heerlijk te ontspannen en om de band tussen moeder en kind te versterken en te verdiepen.

Ook na een miskraam (of abortus) kan reflexzonetherapie ingezet worden om de baarmoeder en het lichaam weer schoon te krijgen. De behandelingen stellen de vrouw tevens in staat om dit verlies te kunnen verwerken omdat niet alleen het lichaam behandeld wordt, maar ook de geest en de ziel.

Uiteraard is het van belang om behandelingen tijdens een zwangerschap in samenspraak met de verloskundige en/of gynaecoloog te doen. Indien u vragen heeft over bepaalde klachten en/of aandoeningen in relatie tot een mogelijke behandeling tijdens zwangerschap, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Klachten die tijdens de zwangerschap behandeld kunnen worden:

 • Misselijkheid
 • Obstipatie, spijsverteringsklachten
 • Verkoudheidsklachten
 • Beginnende hypertensie
 • Spataderen en aambeien
 • Vocht vasthouden
 • Rugklachten
 • Heup-, lies- en bekkenklachten
 • Zwangerschapsdiabetes
 • Hormonale klachten
 • Blaasontsteking
 • Keren van stuitligging
 • Bevorderen weeënactiviteit
 • Postnatale depressie

Stress, overspannenheid of Burn-out en reflexzonetherapie

Stress op zich is een natuurlijke reactie van het lichaam op een tijdelijk verhoogde belasting. Bijvoorbeeld als u even wat harder moet werken om een bepaalde klus op tijd af te krijgen. Uw lichaam maakt dan bepaalde hormonen aan waardoor u wat harder kan werken en de verhoogde druk aan kunt. Als de klus geklaard is, kunt u weer uitrusten en bijkomen. Hier is helemaal niets mis mee, dit is een gezond mechanisme.

Het wordt een ander verhaal als u langere tijd achter elkaar met deze verhoogde belasting te maken krijgt en u geen mogelijkheid hebt of krijgt om weer bij te komen en uit te rusten. Hierdoor is uw lichaam in een voortdurende staat van paraatheid en raakt u ontregeld door een uit balans geraakte hormoonspiegel en dat vergt heel veel van uw lichaam.

Als de situatie wat langer duurt ontstaat er een neerwaartse spiraal en kunt u last krijgen van allerlei vage klachten zoals vermoeidheid, niet kunnen (in)slapen, niet lekker in uw vel zitten, last van spieren en gewrichten, hoofdpijn, constipatie, het gevoel hebben opgebrand te zijn, depressief zijn, last hebben van concentratieproblemen, niets kunnen onthouden, snel geïrriteerd zijn, paniekaanvallen, maar ook geen zin hebben in uw werk of sociale contacten. Dit zijn klachten die passen bij langdurig roofbouw plegen op uw lichaam en verdienen aandacht omdat het (meestal) niet vanzelf overgaat met uitrusten.

Komen deze klachten u bekend voor? Dan is er een redelijke kans dat u last heeft van langdurige stress, overspannenheid of zelfs een burn-out.

Als u vragen heeft over het bovenstaande kunt u altijd contact met mij opnemen. Ook kunt u contact opnemen met uw (huis)arts om via speciale vragenlijsten (Ubos of TopTools) de diagnose vast te laten stellen. U kan om een doorverwijzing naar een specialist vragen die u kan helpen de situatie weer onder controle te krijgen. Reflexzonetherapie kan u helpen weer te leren ontspannen en uw lichaam weer gezond te krijgen en om meer inzicht te krijgen waarom deze situatie is ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen om een herhaling in de toekomst te voorkomen.

Gezichts- en/of rug- en nekmassage en reflexzonetherapie

Een massage van de reflexzones en meridiaanpunten op het gezicht of de rug en nek doet eigenlijk hetzelfde als een behandeling op de voet. Het bevordert de doorbloeding van de weefsels en de afvalstoffen worden verwijderd uit het lichaam. Hierdoor kunnen de corresponderende organen en weefsels en/of energiesystemen weer in balans komen. Door een massage op het gezicht en/of de rug in combinatie met aromatherapie (het gebruik van etherische oliën) kunt u heerlijk ontspannen en wordt uw huid zacht. Bovendien zult u heerlijk geuren door de etherische oliën. Deze massage kan los van behandelingen gegeven zuiver voor de ontspanning, maar ook kan het tijdens de behandeling ingezet worden om deze kracht bij te zetten en is in principe geschikt voor iedereen. Zie het desbetreffende kopje voor meer informatie over Aromatherapie. Een massage alleen ter ontspanning wordt door zorgverzekeraars niet vergoed.

Overgang / menopauze en reflexzonetherapie

De overgang is een natuurlijk proces waar u als vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. Het is een overgang van de ene levensfase naar de andere. In feite is het een periode waarin de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) geleidelijk afneemt en de menstruatie cyclus onregelmatig wordt en uiteindelijk stopt (menopauze). En juist de veranderende hormoonhuishouding kan voor heel wat ongemakken zorgen.

Sommige vrouwen hebben gelukkig geen tot weinig last hiervan, maar voor andere vrouwen geldt dat ze hier toch in meer of mindere mate hinder van ondervinden. U kunt bijvoorbeeld last hebben van opvliegers, overmatig transpireren, slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, spierkrampen of stijfheid, vaginale droogte en niet te vergeten de stemmingswisselingen. Ook kan osteoporose (botontkalking) optreden waardoor er meer kans op botbreuken ontstaat. Meestal krijgt u dan adviezen van uw arts of overgangsconsulente hoe ermee om te gaan en ook krijgt u indien nodig medicijnen voorgeschreven om de klachten te verminderen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar ook niet altijd wenselijk.

Met goede voeding, voldoende lichaamsbeweging, rust en een harmonieus leven kunt u zelf al heel wat doen om de symptomen te verminderen, maar als dit niet voldoende helpt, kunt u ook denken aan een behandeling met reflexzonetherapie. Er zijn namelijk bepaalde reflexzones die heel goed tijdens de overgang behandeld kunnen worden om zo de klachten te verhelpen of op zijn minst te verminderen. De hormoonhuishouding wordt hierdoor weer in balans gebracht zonder dat het proces van de overgang wordt belemmerd.